pseudociències

Fa ja molt de temps que vull escriure alguna cosa sobre pseudociència. Que què es la pseudociència? Per ser breu, pseudociència és el nom - pejoratiu, és cert - que s'aplica a allò que és pretesament científic vist des del punt de vista de l'escepticisme científic. Des d'aquest punt de vista es consideren pseudociències la parapsicologia, l'astrologia, l'ufologia, l'homeopatia, l'osteopatia, l'alquímia, el biomagnetisme, la numerologia, el feng-shui, la quiromància, la telepatia, la telequinesi, el mentalisme, el tarot, la vidència, les flors de bach, la cromoteràpia, el reiki i una llista inacabable de disciplines de creixent acceptació pel gruix de la societat.

Vagi per endavant que el meu punt de vista personal és el del escèptic. Els qui militen contra les pseudociències afirmen fer-ho perquè aquestes amaguen un perill, doncs sovint la creença en una pseudociència porta aparellada la negació d'alguna via científica. Un exemple molt clar de perill és el del malalt de càncer que rebutja seguir un tratament mèdic per seguir-ne un d'homeopàtic. I és perillós perquè l'homeopatia mai no ha pogut demostrar que sigui eficaç mentre que, per contra, sí que s'ha pogut demostrar que no ho és. Però tot i que, com dic, fa molt de temps que vull escriure alguna cosa sobre les pseudociències - i que ja porto escrits aquí dos paràgrafs - no ho faré pas extensament encara. De fet, és fins i tot possible que no ho faci mai, perquè posats a militar prefereixo fer-ho en altres camps. El que volia aquí és mostrar-vos un curt d'animació que tracta el tema d'una manera que a mi em sembla brillant.

Però abans de mostrar-vos el video deixeu-me que faci algunes precisions addicionals per a qui no estigui familiaritzat amb aquest tema. Pseudocientífica és, simplificant, aquella disciplina que fa afirmacions sense poder aportar-ne proves. Una altra característica molt definitòria de les disciplines pseudocientífiques és que les seves afirmacions no són falsables. Si jo dic que Michael Jackson va morir enverinat estic fent una afirmació falsable. Si el resultat d'una autòpsia no mostra restes de cap verí al seu cos, la probabilitat que hagi estat enverinat és molt remota i la meva afirmació seria, en conseqüència, falsa fins que se'n demostrés el contrari. Si en canvi jo dic que Michael Jackson va morir perquè Deu va decidir que havia arribat la seva hora estic fent una afirmació no falsable. Per la pròpia definició de Deu - omnipotent, omniscient, omnipresent, invisible, intangible, infinit, incomprensible, inescrutable (com els seus designis) - no hi ha res que ningú pugui fer per demostrar el contrari del que jo dic. El principi de la falsabilitat va ser enunciat pel filòsof del segle XX Karl Popper.

I ara sí, veieu el video. És obra, principalment, d'un còmic, actor i músic angloaustralià que es diu Tim Minchin.



Està en anglés. Si ho preferiu, hi ha un altre vídeo en que ell mateix fa un monòleg explicant la mateixa història (de fet, diu que és un poema) i que està subtitulat en castellà. Podeu veure'l aquí.


4 comments:

Hanoc said...

Com dirien en anglés "you are preaching to the choir" i per tant res nou. Res excepte el video. Tot i que coneixia Minchin i sempre es benvingut aquest video no l'habia vist i es genial i molt bonic.
Gràcies :)

Unknown said...

És ben cert que no dic res de nou. Però és que només he pretès fer una introducció sobre el tema per als qui en són més aliens. Perquè, certament, de res serviria argumentar ni té sentit intentar dir res de nou. Com diria el meu pare "és picar ferro fred". Si alguna cosa he après conversant amb crèduls és que no situen el diàleg en el terreny de la raó i que, sobretot, no admeten el principi de falsabilitat. El crèdul i l'escèptic mai no es posaran d'acord en aquest extrem i, per tant, els diàlegs que en resulten són completament estèrils. I, ara que hi penso, em sembla que això és tot el que tinc a dir sobre les pseudociències i l'escepticisme.

Anonymous said...

A mi també m'ha agradat el poema i... no trobeu que en Minchin és una mescla dels cantants de The Cure i Simply Red?

Josep

Unknown said...

Ets un crack, Josep!

Post a Comment