Aquest estudi del que parla la nostra amiga, sobre costos i capacitats d'emmagatzematge, no l'hem fet. No puc, per tant, donar-li la informació que em demana. Però en el seu correu entreveig certa confusió sobre el que el web i Internet poden oferir. Textualment, la qüestió és com crear un web o un bloc [...] de forma que tingui prou capacitat per poder penjar de tot i tenir la major quantitat d'aplicacions disponibles: xats, xet i fins i tot xetos. D'això sí que en sé alguna cosa i, com que estic convençut que pot interessar a més gent a part de la nostra amiga, he pensat en fer-ne aquest post. No faré cap gran explicació, així que expertos abstenerse.
A dia d'avui i al món desenvolupat, en plena societat de la informació, es pot dir que qualsevol organització ha de plantejar-se tenir presencia al web. De fet, com és sabut, amb l'explossió del fenòmen bloc no només les organitzacions sinó també molts particulars podem tenir una presència destacada al web. Tenir un bloc és només qüestió de dedicar-s'hi (és gratis i tècnicament molt fàcil, quasi trivial).
La presència d'una organització, un professional o un particular al web es pot concretar de molt diverses formes. Per cert, sovint es parla de presencia a Internet, però, simplificant molt:
- Internet són els cables (amb els routers i els ordinadors centrals que fan que tot plegat funcioni)
- La World Wide Web, o el web, són el conjunt de les pàgines que podem consultar amb un navegador
Si un està disposat a invertir-hi prou diners, el millor que pot fer és contractar una empresa especialitzada i que aquesta li construeixi un lloc web a la mida de les seves necessitats. Amb desenvolupaments a mida, es poden encabir tota mena d'aplicacions sota el paraigua del mateix domini (el nom de la pàgina que introduïm al navegador, com ara www.lamevaweb.com). Aquesta opció requereix en síntesi tres inversions:
- Una inversió inicial puntual per a l'elaboració del web, cosa que sovint s'encarrega a empreses especialitzades. De 1000€ en amunt.
- Una inversió contínua durant la vida del lloc web per fer el manteniment dels continguts i de la funcionalitat del lloc si és que cal canviar-la en algun moment. El cost, com es pot suposar, és ben variable.
- Una altra inversió contínua per la quota del domini (cal pagar per utilitzar l'adreça www.lamevaweb.com) i l'allotjament del lloc web. Aquest darrer és un servei que, sovint, es lloga sota el nom de webhosting. Les empreses que presten aquest servei ofereixen un espai de disc en un ordinador servidor. El servidor té instal·lat el software necessari per fer-hi funcionar aplicacions que vagin més enllà de la simple visualització de pàgines estàtiques. És relativament freqüent que continguin Linux, Apache, MySQL y PHP (sistema operatiu / servidor d'aplicacions - el programa que permet que a la pàgina hi hagi xats, forums, etc - / Gestor de base de dades - on es desarà la informació del lloc web - / llenguatge de programació). El cost de l'allotjament web depèn de l'espai en base de dades que es necessiti i del tràfic (nombre de visites) que tingui el lloc. Se'n poden trobar a partir d'uns 4€/mes.
Però si un (organització, professional, particular) compta amb pocs recursos econòmics o no està disposat a invertir-ne gaires en l'assumpte de la seva presencia al web, encara pot fer moltes coses. Sense deixar-hi ni un cèntim (però deixant-hi temps, això sí), es pot fer el següent:
- Allotjar el lloc web en un webhosting gratuït. Per volums d'informació i trafics reduïts, empreses com AwardSpace ofereixen aquest servei gratuïtament. Per no deixar-se diners en el domini, es pot utilitzar un nom que ofereixi gratuïtament l'empresa que allotja. Per no haver de pagar pel desenvolupament inicial (o per pagar el mínim possible) cal pensar en el lloc web com un recurs estàtic. És el que es coneix com un web presencial: la funció del lloc web és fonamentalment donar a conèixer l'organització (o el professional o el particular). Per no pagar gens i fer-s'ho un mateix, però, cal tenir si més no una mica d'idea i, generalment, invertir-hi molt de temps.
- Crear un bloc amb un nom similar al del lloc web i col·locar links als dos llocs que permetin passar fàcilment de l'un a l'altre (un link al bloc que apunti al lloc web i un link al lloc web que apunti al bloc). El bloc et dona el dinamisme que has renunciat a donar al web per estalviar o per simplificar. És a dir, mentre que el lloc web és una presentació de l'organització, al bloc s'hi expliquen les novetats, fets puntuals, promocions, etc. I en un cas extrem el bloc podria ser la única presència al web (ideal per a professionals). Nosaltres no ens vam complicar la vida i vam fer el bloc amb Blogger, que és el servei de blocs de Google. És gratuït i no sabem quin límit d'espai té, però el que ocupa espai de veritat no són els textos sinó les imatges o arxius com PDFs. Les imatges que incloguis al bloc de Blogger es desen a Picasa (que també és de Google). Tampoc sabem quin límit té, però suposem que no serà menys dels 7GB i escaig que dona Gmail. En qualsevol cas, al bloc pots visualitzar imatges - o videos - que estiguin allotjats en altres llocs del web (de la World Wide Web). En conseqüencia, la limitació d'espai que hi pugui haver no sembla que hagi de preocupar. A més de les entrades o posts, que són el nucli del bloc, pot contenir fins a 10 pàgines estàtiques. Segons tinc entès, WordPress és un altre sistema de blocs, però no és tant elemental com Blogger perquè WordPress només és el software que gestiona el bloc, però l'allotjament corre pel teu compte (amb Blogger no t'has de preocupar d'això).
- Si es considera necessari que existeixi un lloc de participació més àmplia que el bloc (en el bloc hi poden haver administradors - modifiquen el disseny, moderen comentaris, etc. - i col·laboradors - publiquen entrades-), es pot obrir un forum. La eina de grups de Google podria fer aquest servei. Caldria col·locar links com els que he mencionat pel lloc web i el bloc que permetessin anar fàcilment d'un lloc a l'altre.
- Havent-hi un forum, no em sembla que siguin necessàries aplicacions com el xat. Si el que es necessita és una eina de comunicació a distància interna de l'organització, fàcilment es pot utilitzar el xat de Google al qual s'accedeix des de Gmail (a més, permet també video).
- Complementàriament, es poden obrir comptes o grups amb noms similars al del lloc web tant a Facebook com a Twitter. Caldria col·locar, un cop més, links per anar d'un lloc a l'altre..
Comenteu, critiqueu-me, corregiu-me!
2 comments:
La vostra amiga, us dóna les gràcies. No sap com, l'han posat en un "embolat" que li cau una massa gran. El Blogger, perfecte! ja el coneix!El dubte es gestionar-lo des de 5 països diferents arreu d'Europa i amb la participació activa d'un centenar d'estudiants amb idees... diguem-ne ...juvenils? Tot això sense disposar de la quantitat de temps que ja sap que això representarà, a més a més del quefer diari.
Una abraçada i gràcies pel salvavides. Vaig a investigar lo del forums de google.Merci.
Per aquest cas concret, i sense poder dedicar-se rumiar-s'ho gaire, jo faria:
1.- Crear un bloc i un fòrum.
2.- Si hi ha estudiants, hi deuen haver professors i centres educatius. Es pot designar un responsable del projecte de cada centre educatiu i autoritzar-los (es fa a la configuració) com a administradors tant del bloc com del fòrum. Tots tindran permisos per moderar comentaris i per modificar la infraestructura de l'assumpte (disseny, menús, etc.). Caldrà designar entre tots un cap del projecte que serà qui posarà ordre en cas necessari. Però això ja no es pot fer per software, dependrà de la bona voluntat.
3.- Autoritzar a tots els professors que participin en el projecte (a més dels responsables) a crear entrades al bloc.
4.- Afegir tots els estudiants al fòrum.
Com que no conec els detalls del projecte no sé si això s'ajusta a les necessitats, però espero que al menys s'hi acosti. He pressuposat que és una bona idea disposar d'un espai de comunicació públic i ben organitzat, que és el bloc, i un altre de més lliure i més intern del projecte, que és el forum.
Post a Comment