Dues coses voldria comentar sobre aquestes eleccions. Una, la dislèxia electoral que vaig descobrir dijous passat; malinterpretada per molts. L'altra, la que dóna títol a aquest post. I és que aquests dies m'he recordat vàries vegades del viatge a Berlín que vam fer la Susana i jo l'any 2006. Berlín celebrava eleccions i els carrers estaven empaperats, com ara aquí, de cartells electorals. I només veient els candidats d'allà tenint els d'aquí com a referent, un estava temptat a respondre la pregunta del títol amb un rotund El candidat es fa.
Anem per la primera qüestió. Dijous passat em vaig assabentar, pels companys del treball, que les joventuts del PSC havien fet un espot de campanya amb reminiscències sexuals. Segur que l'heu vist, però per si de cas encara hi ha algun despistat, aquí teniu el link. La notícia em va sorprendre, si bé només una mica. La veritat és que des de fa molts anys - si no és que sempre ha estat així - les campanyes electorals no són gaire diferents de les campanyes de màrqueting. És normal, per tant, que s'acullin als mateixos recursos per atraure la nostra atenció. En arribar a casa vaig cercar informació al respecte. Per cert, no té desperdici que el candidat Montilla no estigués al corrent de l'espot abans de la seva sortida a la llum. Cercant, cercant, vaig assabentar-me que aquest no era l'únic espot d'aquesta campanya amb càrrega sexual. La candidata Nebrera (ja deveu saber que hi ha candidats per donar i per vendre) també es presenta amb un espot que recorre al sexe com a reclam. I tenim també l'espot de Ciutadans que, si bé no fa cap referència explícita al sexe, mostra un munt de gent despullant-se i caminant despullada pel carrer.
![]() |
És Duran i Lleida de jove i sense ulleres? No! És Florian Schwanhäußer, del Partit Demòcrata Cristià d'Alemanya! |
L'altra qüestió és aquesta de si els candidats neixen o es fan. Aquí no tinc gaire cosa a dir, de fet. Crec que les fotos, dels cartells electorals de Berlin al 2006, parlen per sí soles. Vosaltres mateixos.
![]() | ![]() |
És... Rodríguez Zapatero amb ulleres? No! És Harald Wolf, del partit L'esquerra d'Alemanya! | És Joan Herrera més grassonet? No! És Reiner Feisberg, dels ecologistes de Berlín! |
![]() |
És Joan Puigcercós...? No, en aquest cas està molt clar que no és... ¿o no està tan clar? |
S'entèn perquè la conclusió va ser que el candidat es fa? Potser fins i tot resulta que els fan a la Xina, en una cadena de muntatge, i per això surten tan semblants...
I no puc acabar aquest post sense fer menció a una web que he conegut avui mateix: www.elecciones.es. Ens ofereix un test que ens diu a qui hauríem, teòricament, de votar. Només s'han de respondre 20 preguntes amb un sí, un no o un saltar la pregunta, es fa en 5 minuts. La cosa és prou imperfecta perquè només estan inclosos els 6 partits amb representació parlamentària, reagrupament i el partit d'en Laporta. I no faltaríen arguments per defensar que és una trivialització de la qüestió. Però si ho veiem com una eina més a la nostra disposició per saber què és el que proposa cada partit, és interessant. La web electoralia.cat fa una proposta similar i, si volem utilitzar tot plegat com a eines més que com a insòlits oracles del nostre posicionament polític, entenc que hem de fer els dos tests.
També us he de dir que jo no m'he endut cap sorpresa amb els resultats, si bé em consta que a algú sí que li ha passat.
8 comments:
Sembla ser que em dóna igual el PP que ERC o el Laporta. Si algú m'entén, que em compri.
Potser suggestionat pel clima polític, ahir, mentre pujava les escales de casa meva, em va passar pel cap que a en Laporta li podrien haver posat per nom Abraham. Abraham Laporta em va suggerir un líder polític amb amplitud de mires, transparent, com els que aquests dies se'ns presenten, oi?. També vaig riure una mica.
Josep,
Qui t'entengui que et compri. Però també pot ser que el test no sigui fiable, home. Al capdavall, ja sabem què són, els tests. I si no, pensem en els psicotècnics...
I això de l'Abraham Laporta... no sé, a mi em faria venir al cap en Pedro Picapiedra.
Pobre Pedro! Vinga picar a la porta d'una botiga de mobles per a que li obri el Laporta, maquillat com una dona gran o amb la retirada a l'Stallone que li van treure als cartells.
Ah, si, me n'oblidava! La Clauida Hilse no s'assembla tant al Puigcercós, que fa més cara de mala llet, però si que sembla un tio, jo fins i tot li veig bigoti. I el Reisner Feisberg trobo que també s'assembla a en Moncho Borrajo, potser aquell dia van barrejar el motllos de polítics amb els de còmics.
Josep,
Estic completament d'acord amb tu respecte en Reiner Feisberg. No puc, en canvi, compartir la teva opinió respecte la semblança de Claudia Hilse i Puigcercós.
Als cartells electorals en Puigcercós te una cara fins i tot amable tot i que, certament, vist per la tele fa cara de mala llet. No podem saber, en conseqüència, si amb la senyora Hilse no passa el mateix. En el que sí que estic d'acord, però, és en això del bigoti.
I no entenc això de la botiga de mobles i en Laporta. Qui t'entengui que et compri.
Com que no he rebut cap oferta de compra, crec que cal una explicació per en Laporta, en Pedro Picapiedra i la botiga de mobles.
Abraham Laporta em va semblar una curiosa combinació de nom i cognom per la seva semblança amb 'obre'm la porta'. Com a nom per a un polític, em feia pensar en una política oberta i sense res a amagar, una fita difícil en un ofici propens als escàndols financers i immobiliaris.
Al entrar Pedro Picapiedra en acció, també hi va entrar la seva dona, la Wilma, a qui en Pedro demanava per entrar a casa seva tot picant a la porta. Un cop més, la semblança fonètica, aquest cop entre Wilma i Pilma, nom d'una botiga de mobles disseny de Barcelona, es va fer irresistible. D'aquí a que fos en Laporta qui obrís la porta només hi havia un pas.
M'agrada comprovar que, de moment, la retirada a l'Stallone i l'excés de maquillatge no són motiu de discussió.
No sé si fer-te la ola o demanar-te que tanquis la porta per fora.
La similitud entre Abraham Laporta i obre'm la porta ja l'havia pillada. D'aquí a l'amplitud de mires... em sembla que entrem en el terreny de l'opinió i, per tant, hauríem acabat la discussió.
Wilma i Pilma. Muy bonito. Dec ser l'únic que va llegir el teu comentari i no ho va entendre.
Com que no vaig veure els cartells d'en Laporta, no tinc res a dir sobre la retirada al Stallone. I l'excés de maquillatge vaig entendre que també estava vinculat amb el cartell d'en Laporta.
Confeso haver perdut el nord al ficar Pilma pel mig. No podia esperar que ho entengués ningú aliè a les parides que acostumem a dir quan parlem, però "tu quoque fili?", de la Wilma i Pilma ja n'haviem fet broma!
Bé, per acabar amb en Laporta, t'enviaré una imatge del cartell electoral on el trobo masssa maquillat i ja em diràs. No he trobat aquell on s'assembla a l'Stallone.
En el cas que volguessis que tanqués la porta per fora, surt amb mi o bé assegura't que tens claus, que si no et quedaries tancat a dins.
Post a Comment